Zes tips om je online veiligheid te verbeteren - Combine-ICT

Zes tips om je online veiligheid te verbeteren

Combine-ICT- online veiligheid verbeteren

Met als slogan ‘Eerst checken, dan klikken’ lanceerde het ministerie van Justitie en Veiligheid eind mei een bijzonder initiatief: de gratis MKB Phishing Test. Bedrijven die hieraan meedoen, worden in het geheim ‘getest’ om te zien hoe goed ze hun online beveiliging op orde hebben. Het ministerie wil hiermee aandacht genereren voor de gevaren van phishing. 
En dat is nodig ook. Tachtig procent van de MKB’ers heeft wel eens te maken gehad met cybercriminaliteit en dat cijfer zal alleen maar verder stijgen. Tegelijkertijd zijn maar weinig ondernemers goed voorbereid. Kennis en kunde ontbreken stelselmatig. Wil jij weten of jij je veiligheid op orde hebt? Check dan deze zes makkelijke en snel toepasbare tips. 

1. Stel duidelijke spelregels op

Alle apparatuur is slechts zo sterk als degene die het gebruikt. Dat geldt ook voor systeembeveiliging. Het is dan ook enorm belangrijk dat jouw medewerkers weten wat wel en niet mag. Stel duidelijke regels op. Bijvoorbeeld over hoe je met data (van klanten) om moet gaan en wat wel en niet beveiligd moet worden. Dit is het eerste wat je moet doen en levert de meeste winst op. 

2. Maak gebruik van slimme software

Gebruik jij Microsoft 365? In dat geval kun je makkelijk gebruik maken van alle beveiligingsfeatures die daarbij inbegrepen zijn. Behalve tegen aanvallen van buitenaf, kun je de software ook inzetten tegen misbruik, per ongeluk of expres, van binnenuit. Bijvoorbeeld door bepaalde data af te schermen, zodat het niet gekopieerd of verzonden kan worden

3. Beveilig je e-mails

Hoe veilig zijn jouw e-mails? Met Exchange Online, wat onderdeel is van Microsoft Office 365, kun je encryptie instellen voor alle verzonden berichten. Hierdoor worden ze versleuteld, zodat een stuk lastiger te hacken zijn. Binnenkomende mails worden automatisch gescand. Blijkt er een onveilige link in te zitten, dan krijg je direct een melding. Om het extra veilig te maken wordt de link direct afgesloten. Zelfs al zou je willen, dan nog kun je er niet op klikken. 

4. Controle van afstand

Een laptop of smartphone neem je vaak overal mee naar toe. Als hier gevoelige bedrijfsinformatie op staat, dan is dat een potentieel risico. Tegelijkertijd wil je jouw medewerkers wel de kans geven om bedrijfsapparatuur mee te nemen naar huis of naar een afspraak. Om toch controle te houden kun je met Microsoft365 van afstand de computer volledig te wissen bij diefstal of verlies. 

5. Gebruik multi-factor authenticatie

Waarschijnlijk heb je deze term wel eens voorbij zien komen. Hierbij log je niet alleen in met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar krijg je ook een extra inlogcode toegestuurd op je telefoon. Op die manier is het veel lastiger voor een hacker om je account te kraken. 

6. Wees voorbereid, zorg voor een back-up!

Hoe goed jouw systeem ook is ingericht, er kan altijd iets gebeuren. De beste remedie is het consequent back-uppen van je gegevens. Het liefst op een veilige locatie. Zoals je in onze vorige blog kon lezen, kan bijvoorbeeld Ransomware namelijk ook je back-up vergrendelen. Regel je dit goed, dan heb je altijd een basis om op terug te vallen bij een malware-aanval. 
Wil je meer weten over het beveiligen van je ICT? Of kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

« Terug naar overzicht