Wel of niet naar de cloud, that`s the question… - Combine-ICT

Wel of niet naar de cloud, that`s the question…

Combine-ICT- werken in de cloud

Is werken in de cloud een hype, of een noodzakelijke investering om je bedrijf klaar te maken voor de toekomst? En wanneer moet je overstappen? Nu, over een jaar? Over vijf jaar? Het is een vraag die veel ondernemers bezig houdt. De belangen zijn aanzienlijk. Investeren in een nieuwe server kost al snel duizenden euro`s. Daarbij wil je natuurlijk niet dat je hem al na een paar jaar moet afschrijven omdat het systeem niet meer relevant is. Tegelijkertijd kost werken in de cloud veel geld. Wat is nu de beste keuze? Bij het beoordelen van vrijwel ieder product kom je een heel eind met de volgende twee criteria: de prijs en de kwaliteit. Bij de afweging tussen een server en de cloud is dit niet anders. 


1. Prijs

Kijk je puur naar de prijs, dan blijkt al snel dat de cloud niet de goedkoopste optie is. Een rekenvoorbeeld: stel een bedrijfsserver kost ongeveer 6000 euro en gaat 5 jaar mee. Per jaar is dat 1200 euro, 100 euro per maand. Daar bovenop komen dan nog extra kosten voor beheer, een back-up en applicatie software. Bij elkaar ongeveer 250 tot 300 euro per maand. De cloud heeft een heel ander verdienmodel. Je betaalt er niet langer voor hardware of software, maar je sluit een licentie af voor iedere gebruiker. Als je uitgaat van een bedrijf van tien personen en dat een gemiddelde licentie voor een werkplek in de cloud ongeveer 50 euro p.p. kost, dan is het niet moeilijk om uit te rekenen wat de goedkoopste optie is: vanaf vijf man personeel is dat de eigen server. 


2. Kwaliteit

Aan de andere kant is de prijs maar een deel van het verhaal, want wat krijg je er nu eigenlijk voor terug? De cloud heeft zonder meer een aantal handige, en inmiddels ook wel bekende voordelen: overal inloggen waar je ook maar wilt, verdergaande mogelijkheden tot automatisering (tegen extra kosten), flexibiliteit in je applicaties (licenties kun je makkelijk en snel veranderen) en geen vervelende Windows-updates meer. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen: je moet een gegarandeerd goede en stabiele internetverbinding hebben en het overgaan op werken op de cloud vereist vaak een transitie van zowel het bedrijfsmodel als het personeel. Je moet er echt in geloven, om de stap te zetten.


Voor wie?

De vraag is daarnaast voor wie deze voordelen nu echt gelden? Je kunt je voorstellen dat voor iemand die een webshop heeft, de cloud fantastische opties biedt. Maar geldt dat ook voor een melkveehouderij? Of voor een garage? Het antwoord verschilt van persoon tot persoon en van sector tot sector. Als MKB`er kom je daar vaak alleen maar achter door goed advies te vragen, bijvoorbeeld bij Combine-ICT. Het maakt ons niet uit of we nu een ‘traditionele’ server installeren of dat we je helpen om volledig over te gaan op de cloud. Het belangrijkste is dat jouw bedrijf het voor nu beste ICT systeem heeft om optimaal te functioneren. En daar ondersteunen we je graag bij!

« Terug naar overzicht