Wat we kunnen leren van Riviera Beach en Lake City - Combine-ICT

Wat we kunnen leren van Riviera Beach en Lake City

Combine-ICT- leren van riviera beach en lake city

Het zijn zware tijden voor twee Amerikaanse gemeenten in de staat Florida. In Lake City raakte het volledige computersysteem besmet met Ransomware, zodat alle ambtenaren verplicht offline moesten werken. In Riviera Beach gebeurde hetzelfde, maar dan nog uitgebreider. Bij hen raakten ook de systemen van de politie en de brandweer besmet. Experts wisten de Ransomware niet te verwijderen, zodat beide gemeenten ten einde raad het losgeld van circa een half miljoen euro betaalden aan de hackers. Ransomware, maar ook andere vervelende malware, verspreidt zich razendsnel. Wat doe je eigenlijk als je bedrijf besmet raakt? Behalve betalen dan natuurlijk…

1. Herken het probleem

Een computer is geen mens. Als het goed is gedraagt hij zich altijd op dezelfde manier. Op het moment dat je laptop ineens rare kuren gaat vertonen, mag je er dus rustig vanuit gaan dat er iets mis is. In veel gevallen helpt het om een scan te maken met je virusscanner.

Bij Ransomware heb je overigens direct door dat je een probleem hebt. In dat geval wordt de toegang tot je bestanden volledig afgesloten en krijg je in veel gevallen een scherm te zien waarop staat hoeveel je moet betalen en hoe.

2. In quarantine

Een computervirus heeft niet voor niets die naam gekregen. Vaak zijn ze besmettelijk, zeker Ransomware. Heb je dus door dat jouw een bedrijfscomputer- of apparaat besmet is met een virus, haal hem dan direct van je netwerk af. Op die manier voorkom je dat het probleem zich verder verspreidt.

3. Back-uppen als je kunt

Ransomware lijkt heel eng, maar hoeft geen groot probleem te zijn. Mits je een niet aangetaste back-up hebt van je bestanden. Ransomware is namelijk niet alleen in staat om een computer te vergrendelen, maar ook externe apparaten zoals een harde schijf of een usb-stick. Het is dan ook belangrijk om een back-up te hebben die veilig is voor besmetting. Vervolgens kun je de computer formatteren en de back-up terugzetten.

Het wordt pas echt een probleem als er onvervangbare bestanden op een besmette computer staan. Of als, zoals in de VS, het volledige systeem besmet raakt. In dat geval kan Ransomware leiden tot de volledige ontwrichting van je bedrijf, waardoor het betalen van het losgeld uiteindelijk toch het voordeligst is. Een andere oplossing is het afsluiten van een cyberverzekering zodat je gedekt bent tegen eventuele schade.

4. Voorkom dat het ooit weer gebeurt.

Na het betalen van het losgeld bleek als snel dat de Amerikaanse gemeenten hun lesje hadden geleerd. Riviera Beach schaft nu voor bijna een miljoen aan nieuwe apparatuur aan. Ook Lake City geeft aan dat er een nieuw, veiliger, systeem wordt gebouwd.

Helaas is een besmetting soms nodig om prioriteit te geven aan security. Voorkomen is echter een stuk goedkoper en bovendien een stuk beter voor je stressniveau. Wat je nodig hebt zijn in ieder geval goede virusscanners en firewalls. Daarnaast kun je ook gebruik van EMS van Microsoft. EMS staat voor Enterprise Mobility + Security. Dit kost vijf a zes euro per gebruiker per maand en bevat een schat aan beveiligingstools. Ondermeer een zogenaamde ‘Sandbox’. Op het moment dat je een link opent, wordt deze eerst uitgepakt in de Sandbox, een soort van online bunker in de cloud. Pas als bewezen is dat hij veilig is, wordt de link ook geopend op je computer. Op die manier kun je veel ellende voorkomen.

Wil je meer weten over het beveiligen van je bedrijfsnetwerk? Of over de beste maatregelen tegen malware en Ransomware? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. In onze volgende blog gaan we verder over dit onderwerp. Dan met 6 makkelijke methodes om je bedrijf te beschermen tegen hackers.

« Terug naar overzicht