Waarom dertig procent van de bedrijven over drie jaar geen bestaansrecht meer heeft - Combine-ICT

Waarom dertig procent van de bedrijven over drie jaar geen bestaansrecht meer heeft

Combine-ICT- klok

V&D, Coolcat, Dixons en zelfs Intertoys. Het is maar een begin van het lijstje bedrijven dat de afgelopen jaren omviel door de ongekend snelle verschuiving van de markt naar online. De winkel verandert in een soort van showcase, waarna je de echte bestelling stukken goedkoper online doet. Dit probleem speelt niet alleen bij retailers. En is ook niet enkel voorbehouden aan B2C. Uit onderzoek van MyCademy blijkt dat maar liefst 29 procent van alle bedrijven over drie jaar geen bestaansrecht meer heeft, tenzij er razendsnel wordt geïnvesteerd in technologische vernieuwing. Hoe doe je dat? Een aantal belangrijke tips op een rij.

1. Investeer in de cloud

Je kunt er als bedrijf eigenlijk niet meer omheen. Het werken met SaaS-applicaties, zoals Office 365, in de cloud wordt steeds makkelijker en goedkoper. Tegelijkertijd hebben de meeste bedrijven hun belangrijkste software gewoon nog op locatie draaien. Zeker voor grotere bedrijven zijn hier fraaie termen voor bedacht zoals ‘monolitische systemen’, of ‘legacy systemen’. Kortom: oude applicaties, die als een soort van digitaal kaartenhuis op elkaar zijn gebouwd en daardoor niet verder geautomatiseerd kunnen worden, of verbonden kunnen worden met de nieuwe SaaS-applicaties. 

Hoe groter de ‘troep’, hoe lastiger en kostbaarder het is om ze op te breken en te vernieuwen. Toch kiezen veel grote bedrijven hier nu toch maar voor. Simpelweg om bestaansrecht te houden. 

Ook MKB’ers moeten deze slag hoognodig gaan maken. Ten eerste omdat de bestaansrechtkwestie ook voor hen relevant is en ten tweede omdat het bij hen vele malen makkelijker en goedkoper kan. Het is een investering die letterlijk broodnodig is. 

2. Kies voor hybride, of voor IaaS

Om deze ‘digitale transitie’ te maken, is een hybride oplossing meestal het beste. Daarbij houdt je een deel van je applicaties op locatie en verplaats je een deel naar de cloud. Relatief goedkoop en een quick-win. Naarmate de cloud zich verder ontwikkelt, schakel je steeds verder over naar de cloud.

Wil je echt vooruitstrevend zijn om de boot zeker niet te missen, dan maak je ook gebruik van IaaS. Dat staat voor Infrastructure as a Service. Hierop kun je zelf je eigen cloudapplicaties (laten) ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat hierdoor de koppeling met de standaard SaaS-applicaties een stuk makkelijker te maken is. 

3. Zorg dat IT jouw business dient en niet andersom

Het is misschien wel de grootste valkuil. Uit angst om de boot te missen je ICT infrastructuur moderniseren, maar op de verkeerde manier. Ieder bedrijf is anders en behoeft een eigen aanpak. Grotere bedrijven beginnen dit ook door te krijgen en richten zich steeds vaker op het verbeteren van de online klantervaring. Dit als het ultieme concurrentiemiddel op de online markt. Op die manier dwing je jouw ICT om dienend te zijn. 

Als MKB’er is het belangrijk om online niet te worden ‘opgegeten’ door een gigant in wording. Voorbeelden daarvan zijn er te over. Denk maar aan bedrijven als Google, Facebook, Amazon, Uber of Thuisbezorgd. De kunst om ook online een gezond marktaandeel te houden, of te krijgen, is niet enkel en alleen digitaliseren. Het is ook het opzetten van een bijpassende bedrijfsstrategie die ICT gebruikt om jouw doelen te bereiken. 

Kundig advies noodzakelijk

Daarbij loop je wellicht wel tegen het probleem aan dat je niet voldoende weet wat er überhaupt mogelijk is op het gebied van ICT. Het inschakelen van een adviseur, zoals Combine-ICT, die zowel kennis heeft van ICT als de business voordelen daarvan, kan dan enorm helpen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de huidige (technische) mogelijkheden optimaal benut om te zorgen voor een efficiënter bedrijfsproces, meer innovatie en uiteraard meer groei. Ook online. 

Wil je meer weten over de do’s en dont’s van digitale transformatie en digitalisering? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een strategisch bedrijfsplan? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder. 

« Terug naar overzicht