Hoe je telefoon meer en meer verandert in de bedrijfssleutel - Combine-ICT

Hoe je telefoon meer en meer verandert in de bedrijfssleutel

Combine-ICT- telefoon als bedrijfssleutel

Bij steeds meer bedrijven heb je tegenwoordig een groot probleem als je er halverwege de heenreis achter komt dat je telefoon nog thuis in de oplader zit. De kans is dan groot dat je even later naar je computerscherm zit te staren zonder de mogelijkheid om in te loggen. De opkomst van werken in de cloud gaat hand in hand met de opkomst van nieuwe manieren van (identiteits)beveiliging. En daarbij speelt de telefoon een cruciale rol. Als de bedrijfssleutel van de toekomst. 

Multi-factor authentication

Wanneer een bedrijf werkt in de cloud, is het voor bedrijven te onveilig om alleen een wachtwoord en gebruikersnaam te gebruiken. Om de identiteit van de werknemer te verzekeren wordt bijna standaard een tweede authenticatiemethode gebruikt. Dit wordt ook wel multi-factor authentication genoemd. 

Inlogtechnieken

Hiervoor kunnen verschillende technieken worden gebruikt. De belangrijkste zijn: een automatisch aangemaakte code tijdens het inloggen, een vingerafdruk, of face-id. Voor elk van deze technieken is het uiteraard mogelijk om eigen hardware te kopen, alleen vervalt zo wel de optie om overal in te loggen. Het grote voordeel van de telefoon is dat deze prima te koppelen valt aan elk van de extra inlogtechnieken. Plus, je hebt hem als het goed is altijd en overal bij je. 

Uitdagingen

Vervolgens sta je als werkgever wel voor een aantal uitdagingen. Ga je voor een geavanceerde techniek zoals face-id, dan moet deze techniek wel beschikbaar zijn op de telefoons. Op dit moment zijn vooral de topmodellen van Apple en Samsung betrouwbaar genoeg. En die zijn nogal prijzig. De meest gekozen techniek is dan ook die van een automatisch gegenereerde code. Die kan namelijk op iedere telefoon worden toegepast. 

Aanbieders

Voor het gebruik van multi-factor authentication kun je terecht bij een groot aantal aanbieders. Microsoft is daarvan een belangrijke. Zij bieden al voor zeven euro per gebruiker per maand, een security pakket aan. Microsoft beveiligt vooral cloud accounts met multi-factor authentication. Bij Combine-ICT maken we verder ook gebruik van ESET, een onafhankelijke aanbieder.

Telefoon als bedrijfssleutel

Het unieke van de hele situatie is natuurlijk dat de telefoon nooit is ontwikkeld om multi-factor authentication mogelijk te maken. Maar gezien de groeiende vraag zullen fabrikanten de komende jaren zonder meer flink gaan investeren in betere beveiligingsmethodes via de telefoon. En zo komt er naast bellen, berichten sturen en internetten weer een extra functie bij: die van bedrijfssleutel.  

« Terug naar overzicht