‘Het gaat toch goed met mijn bedrijf, waarom zou ik nu veranderen?’ - Combine-ICT

‘Het gaat toch goed met mijn bedrijf, waarom zou ik nu veranderen?’

Combine-ICT- digital transfomation

Het proces van digitale transformatie onder bedrijven zet ook in 2019 onverminderd voort. Tot die conclusie komt de Rabobank in hun periodieke ICT overzicht. Tegelijkertijd blijft er bij veel bedrijven een behoorlijke weerstand om mee te gaan in deze flow en zijn er de nodige belemmeringen. In deze blog gaan we in op deze, ook bij ons, veelgestelde vraag: ‘waarom zou ik nu veranderen, terwijl mijn bedrijf prima draait?’

Niet verder dan de basis

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Het is een uitspraak die iedereen kent en die zeker op deze vraag van toepassing is. Veel bedrijven zijn al lang bij als de basis van hun ICT-infrastructuur in orde is; dat het netwerk draait, de computers het doen en de beveiliging geregeld is. Aan verdere ontwikkeling komt men vaak niet toe.


Ruimte voor winst

En dat terwijl er veel winst geboekt kan worden door jouw ICT ook echt voor jou te laten werken. Daarbij kun je denken aan het automatiseren van bepaalde (software)systemen, zodat je efficiënter kunt werken en gegevens niet dubbel of driedubbel hoeft in te voeren. Of door data die je nu onbenut laat, te gebruiken en te integreren in de beleidsbeslissingen die je maakt, ook wel Business Intelligence (BI) genoemd.

Het V&D-scenario

Digitale transformatie breidt zich steeds verder uit tot steeds meer systemen en sectoren. Het risico dat je loopt als je niet op tijd meegaat, is dat je bedrijf ineens veroudert en daardoor terrein zal verliezen. Het zogenaamde ‘V&D-scenario’.

Niet zomaar beginnen

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om niet in te stappen om het instappen. Bij digitale transformatie is het enorm belangrijk om na te denken over de vraag wat je dan precies uit je ICT-infrastructuur wilt halen. Hoe kun je het zo inrichten dat het je echte voordelen biedt, die jouw bedrijf ook echt efficiënter en gerichter laat werken.

Belemmeringen

Digitale transformatie vindt eerst op papier plaats. En dat is belangrijk. Één van de belemmeringen die de Rabobank in zijn rapport noemt is tegenstand onder medewerkers. De tweede is dat het ook een complexe operatie is die je vaak niet ineens overziet. Tot slot is er vaak een gebrek aan vakkundig personeel die een digitale transformatie kan uitvoeren.

Advies

Het is dan ook aan te raden om eerst met een expert aan tafel te gaan zitten. Ook als je nog niet direct zit te springen om je bedrijf digitaal te transformeren. Door alle opties en de mogelijkheden op papier te zetten, weet je heel persoonlijk waar je precies voor- of tegen kiest en wat de implicaties zullen zijn voor je bedrijfsvoering en personeel. Vanuit Combine-ICT hebben we ruime ervaring in deze cruciale eerste stap van digitale transformatie. Wil je het gesprek met ons aangaan? Neem dan zeker contact met ons op voor een advies op maat. 

« Terug naar overzicht