CONSULTANCY

Hoe voorkomt u dat klantgegevens op straat komen te liggen?

Online ondernemen heeft veel voordelen, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals de veiligheid van persoonsgegevens. Door een hack kunnen klant- of bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. De medewerkers van Combine-ICT geven tips hoe u dit risico beperkt en uw bedrijfsnetwerk beschermt.
 

Inventariseer hoe de beveiliging is geregeld

Ondernemers bewaren hun bedrijfs- en klantgegevens soms op meerdere plaatsen. Belangrijk is om eerst te inventariseren waar uw gegevens zijn opgeslagen en hoe de beveiliging van die informatie is geregeld. Het is aan te raden dat een specialist naar uw IT-omgeving kijkt als u zelf onvoldoende kennis hebt van de zwakke plekken en risico’s of wanneer u met zeer vertrouwelijke informatie te maken hebt.
 

Classificeer informatie op basis van gevoeligheid

Belangrijk is om de opgeslagen informatie te verdelen op basis van gevoeligheid. De eerste categorie bestaat uit zeer vertrouwelijke of geheime informatie. Vervolgens selecteert u de informatie, die u liever niet prijsgeeft. Ten slotte selecteert u de informatie die minder vertrouwelijk is. Per categorie kunt u de mate van beveiliging regelen en de medewerkers die toegang krijgen tot deze informatie.
 

Installeer firewalls, virus- en malwarescanners

Voor bedrijfsnetwerken zijn een firewall, virusscanners en malwarescanners onmisbaar. Belangrijk is dat u deze regelmatig onderhoudt. Daarnaast is het verstandig om elke computer, tablet of smartphone apart te beveiligen. Zeker apparatuur, die regelmatig verbinding maakt met externe netwerken, moet goede bescherming hebben.
 

Voorkom gebruik van verouderde software

U kunt er het beste voor zorgen dat uw software en programma’s altijd up to date zijn. Verouderde softwareprogramma’s zijn een gemakkelijk doelwit voor hackers dan programma’s die de laatste beveiligingsupdates hebben gekregen.
 

Zorg voor sterke wachtwoorden

Uw verbinding dient u goed te beveiligen. Zeker een wireless internetverbinding is kwetsbaar. Belangrijk is om alle apparatuur te beveiligen. Dus niet alleen computers, maar ook smartphones, tablets, routers en printers met een lastig te kraken wachtwoord. Aan te raden is om minimaal acht karakters per wachtwoord te gebruiken. Het is noodzakelijk om zo weinig mogelijk bestaande woorden en zo veel mogelijk cijfers, symbolen, kleine letters en kapitalen door elkaar te gebruiken.
 

Bewaar back-ups

Een tip is om regelmatig back-ups te maken van uw bestanden en bewaar deze bij voorkeur niet in uw kantoorpand. Verstandig is om hiervoor een andere veilige plek uit te kiezen. Wanneer u de informatie per mail verstuurt, versleutel dit bericht, zodat u ook tijdens het transport geen gevaar loopt.

Kijk voor nog meer tips van deskundigen op de website van de MKB Servicedesk.

Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Vragen? Neem contact op!